Хроника

Хрониката:

– 1 април 2004 г. Съкратеният полицай Велко Стоянов Петров получава с нотариален акт отстъпено право на строеж в парцел в квартал Редута, София, ул. „Велчо Атанасов” № 8 за строеж на жилищна сграда срещу обезщетение за собствениците на терена.

– 12 май 2004 г. Той продава правото на строеж на Константин Владимиров Дишлиев, управител на финансова къща „Прайвът Файнънс Юниън”. Списъкът в нотариалния акт за покупко-продажба включва 14 апартамента с мазета, офис с площ от 339 кв. м и 6 гаража. За които финансовата къща плаща 112 995 евра (виж тук). Между продавача и купувача е сключен договор за лизинг със същата дата, с който Дишлиев предоставя на Петров строителния обект за срок от 6 месеца – да строи и да си изплаща задълженията. Ако всичко е наред, след 6 месеца той си връща собствеността върху обекта (виж тук). Съкратеният полицай работи до този момент във финансовата къща като бодигард на Дишлиев. Петров започва да строи и да продава на зелено апартаменти от блока. Напуска финансовата къща и забравя да си плаща лизинговите вноски.

– 14 май 2005 г. Дишлиев е разстрелян пред ресторант „Тадж Махал” в София и главният секретар на МВР Бойко Борисов свързва пред медиите екзекуцията с наркотърговията на Евелин Банев – Брендо. Именно тогава нашумя в публичното пространство името Брендо и медиите обявиха „Прайвът Файнънс Юниън” за пералня на наркопари. Брендо е баджанак на убития, а брат му е съосновател на финансовата къща. Банев беше свързан медийно както с разстрела на Дишлиев, така и с убийството на майка му през април 2007 г.

– 11 юли 2005 г. Новият управител на „Прайвът Файнънс Юниън” Пламен Дерменджиев праща на Петров нотариална покана да си изплати задълженията по лизинговия договор (виж тук). Петров отвръща с дело срещу финансовата къща. Той им поискал заем, те му дали кредит, което нямат право, и иска договорът им да се обяви за нищожен. Дали му незаконно пари (виж тук). Делото се точи до 2010 г., достатъчно време за осъществяване на далаверата.

11 май 2006 г. Началникът на Столична РДНСК разпраща писмо, в което обявява за възложител на строежа на въпросната жилищна сграда преименуваната финансова къща като „АФО” АД, „представлявано от Милен Митев Велушев, в качеството му на лице носител на правото на строеж” (виж тук).

През цялото време Петров продава на зелено апартаменти в строящия се блок – продава нещо, на което не е собственик и след 2005 г., когато през септември получава Акт 14., престава да инвестира в обекта. Крие се от жертвите. По сведения на ужилени от него, те са 30-тина. „Продавал” е едни и същи апартаменти на повече от един срещу предварителен договор и е събрал към 2 милиона лева, по тяхно изчисление. Мнозина го съдят за измама, но той, освен задължения няма нищо друго. И те остават с решението на съда върху лист хартия.

Кой е този смелчага, който си позволи това, което и държавата не си позволява: да посегне на Банев? И кой е в състояние да си представи, че всесилният Банев ще се остави на някакъв съкратен полицай да разпродава негови имоти зад гърба му? И ако някой приюти в дома си някого, който там сглобява бомби, извършва измами или други пакости, този собственик какво е: незабележим невинен или съучастник? Кой е задължен да го забележи?

– 14 май 2009 г. „АФО” АД е в ликвидация и за да спаси жилищния блок, сключва договор за продажбата му с пловдивския строителен предприемач Крум Иванов Томов, управител на „Зелда” ЕООД.  На цена 260 000 лв. 14 апартамента с мазета, офис с площ от 339 кв. м и 6 гаража. Нотариалният акт е издаден от софийския нотариус Валентина Механджийска, данъчната оценка е 1 543 185,20 лв (един милион петстотин и четиридесет и три хиляди сто осемдесет и пет лв) (виж тук). Сключен е и договор за цесия (виж тук).

Бившият управителят и вече ликвидатор на „АФО” Милен Велушев продължава, независимо, че вече формално не е собственик, преговорите с няколко отделни „купувачи” на Петров за изкупуване на неговите задължения. Идеята им била да си довършат блока. Любопитното е, че в решителния момент на всеки от тези преговори се явявал Петров и поставял свои непреодолими изисквания. При все, че той юридически вече няма нищо общо с обекта. Любопитно е и, че той има отрицателен интерес от спечелване на делото си срещу „АФО”. Ако го спечелел, най-малкото предварителните му договори с „купувачите” получавали шанс да станат окончателни и му се струпва планина от неустойки за забавяне. „Продаването” на отделен апартамент на повече от един клиент е отделна тема. Кой е в състояние да си представи, че Петров и Банев играят независими един от друг? И кой е задължен да го забележи? Нямаше ли някъде из българските закони определение за „организирана престъпна група”? И кой да се сети за него? Петров заявява при всеки удобен случай, че схемата е изобретена от фараона Иво Недялков. През 2010 г. Петров губи делото срещу „АФО” АД.

– 9 декември 2010 г. „Зелда” ЕООД продава блока на „Корентин България” ЕООД с управител Кристина Любенова Камбурова. Цената е 260 000 лв. 14 апартамента с мазета, офис с площ от 339 кв. м и 6 гаража. Нотариалният акт е издаден пак от софийския нотариус Валентина Механджийска, данъчната оценка е 1 504 196,10 лв (един милион петстотин и четири хиляди сто деветдесет и шест лв) (виж тук). Този блок е единственият актив на „Корентин България”.

Едноличен собственик на капитала на това ЕООД е „Корентин Лимитид”, регистрирана на Британски Вирджински острови (виж тук). Пловдивски журналисти отбелязват интимна близост между Томов и Камбурова. На същата дата служители на „Хоум фор Ю” поставят денонощна охрана на блока по силата на договор за управление на обекта с „Корентин България” ЕООД. Последвалите преговори със строители за завършване на блока и огледите за продажба на апартаменти в него се осъществяват от управителите на „Хоум фор Ю” ЕООД Константин Бобчев и Иван Горанов и техен брокер, черната работа върши адвокат Венцислав Крумов Низамски. Двойнствено е и представянето на стопанисването на обекта пред община „Слатина” – от „Корентин България” и от „Хоум фор Ю”.

Фирмата „Хоум фор Ю” на Бобчев и Горанов управлява и Брендовия курортен комплекс „Оазис” в с. Лозенец. И не само. От ноември 2011 г. управител на „Корентин България” е вече Маринка Йорданова Керчева.

– декемри 2015 г. Фирмата „ЕСТИЕМ – БИЛД“ ЕООД на варненеца Стефан Тодоров Манолов изкупува капитала на „Корентин България” (виж тук). Манолов дължи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество близо 1 млн лв (виж тук). Видимата промяна е, че новият „собственик” сменя живата охрана на блока със СОТ. Той е пети поред. Прането на собствеността продължава. Стратегията е всеки предидущ да изчезва от правния свят за да се предотвратят всякакви вземания, ако не дай-си, Боже, някой неправилен съдия стъпи накриво.

Резултатът засега. Българският съд хариза на Брендо и Брендовчета 14 апартамента с мазета, офис с площ от 339 кв. м и 6 гаража срещу 113 000 евра. Как са разпределени „събраните” от Петров пари от ужилените, е предмет на гадаене.

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s